Gezond je bedrijfsbus gebruiken

Een bedrijfsbus is een aanwinst voor veel ondernemingen en ZZP-ers. Tegelijk brengt het gebruik van dit voertuig ook de nodige risico’s voor de gezondheid en fitheid van een gebruiker met zich mee. Er zijn verschillende stappen die een ondernemer kan zetten om deze risico’s te minimaliseren.

Kies voor een professionele inrichting

Als je veel zware of grote voorwerpen in een bestelbus vervoert, levert dat gezondheidsgevaar op. Een goed ingerichte bus met aanpassingen is een intelligente oplossing. Een gespecialiseerd bedrijf als Worksystem kan een bedrijfsauto volledig volgens de behoeften van een onderneming inrichten. Zo vermindert een autolift tilwerk. Kastjes met sloten voorkomen dat objecten dwars door de bus vliegen bij een botsing. En extra waarschuwingslichten maken de bus en bestuurder extra goed zichtbaar in het verkeer. Worksystem biedt nog veel meer gezonde oplossingen aan.

Neem regelmatig een actieve pauze

Lang stilzitten achter het stuur is slecht voor de bloedsomloop. Het kan op den duur een verhoogde kans op diabetes, hoge bloeddruk, hartklachten en zelfs ziektes als jicht met zich meebrengen. Mensen die beroepsmatig lange tijd in de auto zitten, doen er dan ook goed aan om regelmatig pauze te nemen, en om in die pauze veel te bewegen, wat brengt de bloedsomloop weer op gang brengt.

Zet de ventilatie aan

Giftige stoffen uit uitlaatgassen kunnen niet alleen buiten de bedrijfsbus schade aanrichten. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat langdurig autorijden de blootstelling aan schadelijke gassen vergroot. De concentraties van stoffen als koolstofmonoxide, benzeen, stikstofoxides en ozon blijven in de bedrijfsbus hangen. Een goede ventilatie brengt de concentratie gifstoffen omlaag.

Stel de stoel ergonomisch af

Een verkeerd afgestelde stoel in een bedrijfswagen kan aanleiding geven voor gewrichtsklachten, stijve spieren en rugpijn. De stoel staat goed als de gebruiker zijn bovenbeen zo vlak mogelijk kan neerzetten, met de knie niet hoger dan de heup. De stoel moet zover van het stuur staan dat de armen een lichte knik hebben, en dat de pedalen goed bereikbaar zijn. Tenslotte moet de rugleuning een helling van zo’n 100 graden hebben.

mts_authority