Het belang van een goede nachtrust voor je gezondheid

Een gezond voedingspatroon en voldoende beweging dragen bij aan je gezondheid. Dat is algemeen bekend en wordt ook als eerste adviezen meegegeven aan mensen die problemen hebben met hun gezondheid en gewicht. Minder bekend is het feit dat ook een goede nachtrust een gunstig effect heeft op je gezondheid. Een vast slaappatroon en een opgeruimde, goed geventileerde slaapkamer met fris beddengoed dragen bij aan een goede nachtrust en daarmee ook aan je gezondheid.

Lichamelijke en geestelijke gezondheid

Als je goed hebt geslapen heb je overdag meer energie en voel je je niet alleen fitter, maar ook vrolijker. Zowel op je lichamelijke als geestelijke gezondheid heeft je nachtrust een groot effect. Bewezen is dat mensen die genoeg slapen overdag veel geconcentreerder kunnen werken en zich gelukkiger voelen. Ook is aangetoond dat een goede nachtrust je immuunsysteem positief beïnvloedt; je wordt minder snel ziek en herstelt sneller van eventuele klachten.

Gezond gewicht

Een tekort aan slaap verstoort ook je hormoonhuishouding. Een toename van het ‘hongerhormoon’ zorgt ervoor dat je overdag meer gaat eten, waardoor je gewicht kan toenemen. Volwassen mensen wordt aangeraden iedere nacht zeven tot acht uur te slapen, liefst volgens een vast patroon. Dat zorgt ervoor dat je overdag genoeg energie hebt voor alles wat je wilt ondernemen. Als je fit genoeg bent om veel te bewegen heeft dat een gunstig effect op je gewicht.

Een fijne slaapkamer

Voor een goede nachtrust is een koele slaapkamer met ventilatiemogelijkheden belangrijk. Richt die naar je eigen smaak in met mooie meubels en smaakvol beddengoed. Fris katoen is voor lakens en dekbedovertrekken een goede keuze en zorgt ervoor dat je zelfs als het warm is heerlijk slaapt. In een fijne, frisse slaapkamer zul je graag heel wat uurtjes doorbrengen. En als je lang genoeg slaapt, draag je bij aan je eigen gezondheid.

mts_authority