Wat is jicht?

Een gemene branderige pijn in het tweede gewricht van de grote teen kan wijzen op jicht. Dit is een aandoening die je meestal voor het eerst in je voetgewrichten of in andere gewrichten opmerkt. De oorzaak van deze vervelende aandoening, die in feite een ontstekingsreactie is, ligt echter in andere delen van het lichaam. Jicht is erfelijk, maar wordt voor een belangrijk deel ook veroorzaakt door andere aandoeningen en mogelijk door dieet. Door aanpassingen in de levensstijl en het gebruik van medicijnen kan deze pijnlijke aandoening vaak goed onder controle worden gebracht.

Wat zijn de symptomen van jicht

Bij jicht gaat een gewricht, vaak dus het tweede gewricht van de grote teen, opzwellen, rood worden, warm aanvoelen en veel pijn doen. Jicht treedt vaak op in aanvallen, die meestal opeens in de nacht ontstaan. Sommige patiënten krijgen koortsverschijnselen tijdens een aanval. Door de pijn wordt het moeilijk om te slapen. Ook kan de patiënt problemen krijgen met lopen en bewegen. Een aanval van jicht duurt meestal één tot drie weken.

Waardoor wordt jicht veroorzaakt

De ontstekingsreactie in het aangetaste gewricht wordt veroorzaakt door een opeenhoping van urinezuurkristallen in het gewricht. Dit zijn kristallen van de stof urinezuur, dat normaliter oplost in het bloed en via de nieren wordt uitgescheiden. Als het urinezuur niet goed wordt opgenomen door het bloed kan het neerslaan in de gewrichten en daar voor pijn en ontstekingen zorgen.

Welke factoren dragen bij aan jicht

Bij deze aandoening is er, zoals bij veel ziektes, een erfelijke component aanwezig. Maar de belangrijkste oorzaak van jicht zijn waarschijnlijk andere aandoening van een patiënt. Vooral patiënten met overgewicht, nieraandoeningen of een hart- en vaatziekte hebben een verhoogd risico op deze ziekte. Vroeger werd gedacht dat het dieet van de patiënt de belangrijkste oorzaak was, tegenwoordig wordt dat door een aantal artsen in twijfel getrokken. De theorie is dat sommige voedingswaren stoffen bevatten die tot vorming van meer urinezuurkristallen kunnen leiden. Patiënten met jicht wordt vaak afgeraden om deze etenswaren te eten of drinken. Het gaat dan om onder andere wijn en bier en andere alcoholhoudende dranken, rood vlees, orgaanvlees en fructose.

Hoe kan jicht behandeld worden

Jicht is een vervelende maar geen gevaarlijke aandoening. Om jicht te diagnosticeren is een bezoek aan de huisarts van belang. Met een bloedtest kan er worden gekeken of er een verhoogde concentratie aan urinezuur in het bloed aanwezig is. Als er inderdaad sprake is van jicht dan kunnen er bepaalde medicijnen worden voorgeschreven, zoals pijnstillers (NSAIDs), prednisolon of colchicine. Ook een injectie met corticosteroïden in het gewricht is een mogelijkheid. Zelf kan de patiënt zorgen voor voldoende beweging en een gezond gewicht. Elke week een paar uur wandelen of joggen in een sportshirt van Ralph Lauren kan vaak al leiden tot een betere gezondheid. Tijdens een aanval helpt het vaak om het aangetaste gewricht te koelen.

mts_authority