Behandeling bij voetwratten

Voetwratten zijn vervelende, soms pijnlijke en besmettelijke groeisels op de tenen en de voetzool. Wratten worden veroorzaakt door het zogenaamde humaan papillomavirus (HPV). Wratten kunnen hardnekkig zijn.Er zijn gelukkig verschillende behandelingen die wratten kunnen verwijderen, en zelfs kunnen voorkomen dat er nieuwe wratten ontstaan. Lees hier over de behandelmethodes voor deze veel voorkomende voetklachten.

Wat zijn wratten precies

Wratten zijn kleine, gezwollen uitgroeisels van de huid. In close-up lijkt een wrat wel wat op een bloemkooltje. Vaak zijn ze ongeveer een centimeter in doorsnede. De wratten ontstaan zodra het HPV-virus via een kleine opening, bijvoorbeeld een wondje, in de huid binnendringt. Daar infecteert het virus de lichaamscellen, die het afwijkende weefsel van de wrat laten groeien. Deze geïnfecteerde cellen scheiden zelf kopieën van het virus uit, waardoor de persoon met een voetwrat besmettelijk is voor anderen. Het virus wordt vooral gevonden in vochtige omgevingen,. Onder andere zwembaden, kleedkamers en badkamers zijn plekken waar het virus opgepikt kan worden. Het is daarom aan te raden om hier teenslippers te dragen.

Behandeling van voetwratten

Voetwratten zijn vaak hardnekkig, vrij moeilijk te behandelen, en kunnen ook na behandeling terugkomen. Er zijn verschillende soorten van het HPV-virus. Sommige daarvan reageren beter op een bepaalde behandeling dan andere. In de praktijk is het vaak een kwestie van verschillende behandelmethoden uitproberen, totdat er een afdoende maatregel tegen een individuele wrat wordt gevonden. Dit zijn de belangrijkste opties die tegenwoordig gebruikt worden.

Curettage

Curettage komt erop neer dat de wrat door een arts wordt weggesneden. Dit levert een vrij forse wond op, en wordt daarom niet vaak gedaan.

Laserbehandeling

Een laserbehandeling kan een litteken veroorzaken, en wordt vooral gebruikt bij de behandeling van zeer hardnekkige wratten. Een laser is een kostbaar apparaat, waarvoor de behandelend arts vaak een bedrijfslening zal moeten aanvragen.

Salicylzuur

Dit milde zuur wordt gebruikt in een zalf, die door de patiënt zelf op de wrat gesmeerd kan worden. Bij dagelijkse toepassing wordt er telkens een laagje van de wrat “weggegeten” door het salicylzuur. De behandeling moet vol worden gehouden totdat de wrat duidelijk zichtbaar verdwenen is.

Stikstofbehandeling

Behandeling met vloeibaar stikstof, ook wel cryotherapie genoemd, geeft vaak goede resultaten. De wrat wordt aangestipt met een wattenstaafje met daarop het zeer koude stikstof. Dit veroorzaakt in essentie een kleine brandwond, waardoor het afwijkende weefsel vernietigd wordt. Vaak ontstaat daarna een klein litteken. Soms zijn meerdere behandelingen met stikstof nodig om een wrat definitief te verwijderen.

Immunotherapie

Hierbij wordt de wrat door de patiënt behandeld met een medicijn dat antigenen bevat. De antigenen zorgen er voor dat het lichaam een immuunreactie ontwikkeld op het virus. Hierdoor gaat het lichaam zelf op termijn het virus bestrijden. Daarbij verdwijnt de wrat, en is de patiënt beschermd tegen het ontstaan van nieuwe wratten die door hetzelfde virustype worden veroorzaakt.

mts_authority